Position is everything

ERGOX2 THE CORE ACTIVATOR

Ergonomie is de kern van het concept van ErgoX2 of Sweden zadels. ErgoX2 of Sweden is het eerste zadel dat zich 100% focust op de biomechanica en anatomie van de ruiter. Het zadel werd ontworpen in samenwerking met fysiotherapeuten en voor elke ruiter wordt een bekkenscan opgenomen. Daarna worden de zadels op maat gemaakt voor het bekkentype van de ruiter. Hierdoor wordt de ruiter automatisch in verticale balans geplaatst, daar waar het core mechanisme van de ruiter reflexmatig geactiveerd wordt.

bekkenscan (1)

Iedereen heeft wel al gehoord dat er een verschil is tussen een mannelijk bekken en een vrouwelijk bekken. De wereld van de zadelindustrie heeft hier reeds op ingespeeld en er bestaan reeds “vrouwelijke” en “mannelijke” zadels. Elke kinesitherapeut of orthopedist kan u echter meedelen dat dit concept niet helemaal juist is. Er bestaan veel meer verschillende bekkentypes waar geen enkele zadelmaker rekening mee houdt. Daar brengt ErgoX2 of Sweden eindelijk verandering in door een waaier van gespecialiseerde opties aan te bieden voor elk bekkentype.

ErgoX2 collage

 

Past je zadel voor je bekken?

ERGOX2 WETENSCHAPPELIJKE RESEARCH

ErgoX2 is het eerste zadel dat ontworpen is in totale samenwerking met fysiotherapeuten. Maria Hallring, Zweeds zadelpasser en zadelontwerper, is het brein achter dit uniek concept. Net zoals Equiphys stelde Maria zich de vraag “Hoe komt het dat zoveel ruiters moeite hebben met het vinden van de juiste houding in het zadel? Waarom zijn er zoveel ruiters die een holle rug hebben of die in stoelzit zitten, en waarom hebben zoveel ruiters te kampen met pijn in het zadel?” Ze besloot om samen met fysiotherapeuten een onderzoek te starten naar de oorzaak van pijn en disbalans in het zadel. Gedurende 4 jaar intensieve research onderzochten ze meer dan 1000 bekentypes bij ruiters. Er werd veel verder gekeken dan enkel het verschil tussen vrouwelijke of mannelijke bekkentypes. In de realiteit bestaan er veel meer verschillen die de totale bouw van je bekken bepalen. Het feit dat je nu vrouw of man bent, bepaald niet of je bekken breed, lang of steil is. Hun wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat vrouwen ook een mannelijk bekkentype kunnen hebben, met een mix van vrouwelijke kenmerken. In totaal zijn er meer dan 9 verschillende combinaties mogelijk waar een bekkentype aan gekenmerkt kan worden.

foto links boven Elevaton Pro (2) foto links onder

Uit het onderzoek bleek dat de meeste zadels niet passen voor de vorm van het menselijk bekken, hierdoor veroorzaken zadels niet alleen pijn en disbalans, maar ook een foute houding, zoals de veel voorkomende stoelzit. Het zadel bepaalt ook waar je zit t.o.v. het zwaartepunt van het paard. Veel zadels plaatsen de ruiter achter de beweging, dit belemmert niet alleen het paard in zijn balans en beweging, maar ook de houding van de ruiter en de kwaliteit van je zithulpen.


Het zadel bepaalt dus hoe de ruiter zit. En hoe je zit bepaalt hoe je beweegt. Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt. Kan de ruiter niet in verticale balans zitten, dan kan hij het paard niet sturen. Paardrijden hoeft niet moeilijk te zijn, er is echter balans, of geen balans. Je zadel speelt hierin een heel grote rol. Niet elk merk past voor elke ruiter. Wat voor jouw trainer of vriendin een fantastisch zadel is, kan voor jou een ware hel zijn. Dit komt omdat de vorm van elk bekken uniek is, en dat het zadel mogelijks niet past voor de vorm van je bekken. ErgoX2 of Sweden maakt zadels op jouw maat.

Hoe werkt het voor de ruiter?

NOOIT MEER IN STOELZIT

bekkenscan3

De vorm van het menselijk bekken en de vorm van het zadel bepalen in welke positie de ruiter gaat zitten: in neutrale positie, in stoelzit of in vorkzit.

Krijgt je bekken onvoldoende ondersteuning of ruimte van het zadel, dan gaat je lichaam op een andere (onbewuste) manier steun zoeken door een foute of verkrampte houding aan te nemen. Brengt je zadel je in onbalans dan ga je onbewust je balans zoeken door te gaan steunen op je kniewrongen en stijgbeugels, of door te gaan leunen op je teugels en de al dan niet steile lepel van je zadel. Zo kan je niet rijden vanuit je “zit” en gebruik je de foute spierkettingen in je lichaam waardoor verkramping en pijn ontstaan bij de ruiter en tevens bij het paard, doordat die op zijn beurt compenseert voor de foute houding van de ruiter.

Met andere woorden: past je zadel voor je paard, maar niet voor jouw bekken, dan zal het niet in de juiste balans blijven liggen en past het dus ook niet meer voor je paard. Je geraakt in een vicieuze cirkel terecht van pijn, disbalans, en verminderde prestaties waar de problemen maar niet opgelost geraken.

Met ErgoX2 of Sweden doorbreekt Equiphys die cirkel. Wij plaatsen de ruiter in verticale balans, daar waar het core mechanisme van de ruiter reflexmatig geactiveerd wordt door het centraal zenuwstelsel. Dit helpt het paard vanuit zijn eigen balanscentrum te bewegen. Een paard die gereden wordt dmv zijn eigen centraal besturingssysteem is makklijker recht te richten. Je krijgt een betere doorvloeing van het paard waardoor de ruiter nog beter kan doorzitten.

Hoe werkt het voor het paard?

GROEI DE JUISTE RUG

rug1 rug2 rug3

Op de foto's hierboven zie je telkens hetzelfde paard en kan je de positieve evolutie volgen. Op de eerste foto zie je het paard bij aankoop Maart 2019, de middelste foto is van Juni 2019, na verticale balans training en fysio, de laatste foto werd genomen Nov 2019 na 4 maanden bereden werk met ErgoX2 zadel in combinatie met ruitertraining.

Veel paarden zien er ”overbouwd” uit, of hebben atrofie van bepaalde rugspieren doordat ze een fout bewegingspatroon hebben. Je ErgoX2 fysio/zadelpasser onderzoekt eerst de rug van je paard. Met behulp van grondwerk en verticale balans training starten we het juiste ontwikkelingsproces. De leveringstermijn van een ErgoX2 zadel bedraagt een achttal weken, die wachttijd is niet overbodig en wordt gebruikt om je paard correct te trainen en de juiste groei van de rug te bevorderen. Zo is je paard ”zadelpas” klaar en kan de training verder lopen met je passend ErgoX2 zadel. Doordat het zadel de ruiter in verticale balans plaatst, krijg je meteen een betere doorvloeing van het paard waardoor de ruiter nog beter kan doorzitten. De ruiter is geen belemmering meer voor het paard en het paard kan optimaal bewegen. Paard en ruiter worden gedurende elke stap van dit proces begeleid door Equiphys, ErgoX2 fysio en zadelpasser voor België.

 rugeranderd

 

De rug van het paard is dynamisch en heeft nooit een constante vorm.

 

rugDe wervelkolom van het paard is in constante beweging. In de galop neemt de rug een andere vorm aan dan in stap en draf. Er worden dus hoge eisen gesteld aan de zadels, die in elke beweging moet kunnen passen. Het is dan ook hier dat zadelpassers vaak problemen ondervinden.
ErgoX2 zadels hebben een uniek design die ervoor zorgt dat de ruiter meer voorwaarts boven het bewegingscentrum van het paard geplaatst wordt. Hierdoor kan het paard de ruiter beter ’meedragen’ in zijn bewegingen. Hoe verder de ruiter achter de beweging zit, hoe groter het hefboom effect en hoe moeilijker het paard zijn rug kan gebruiken. Heel veel bekende zadelmerken plaatsen de ruiter midden in de rug van het paard. Deze zadels kunnen wel comfortabel lijken voor de ruiter omdat ze vaak met grote kniewrongen en diepe zit de ruiter ’vastpinnen’ op de beweging van het paard, maar het paard is er de dupe van. Tevens is de ruiter er de dupe van, want zo leer je met je handen te rijden ipv met je zit, het bekken en de heupen worden in hun beweging beperkt, hierdoor krijg je compensaties bij het paard zoals een zware mond of drang naar vooruit.

ErgoX2 zadels zorgen voor een actieve en vrije zit, met toch de natuurlijke steun van je core mechanisme. De ErgoX2 zadels hebben een speciaal kussensysteem met uniek draagvlak dat de steeds veranderlijke beweging van de paardenrug toelaat.

ErgoX2 of Sweden

WAT IS HET VERSCHIL MET ANDERE MERKEN

  • Ergonomie is de kern van het concept van ErgoX2. Het zadel werd ontworpen in samenwerking met fysiotherapeuten.
  • Het ontwerp van het zadel is gebaseerd op de moderne wetenschappelijke onderzoeken in de biomechanica van paard & ruiter.
  • De zit van het zadel is ontworpen naar de anatomie en morfologie van het bekken.
  • Er bestaat niet enkel een ”vrouwelijk” of ”mannelijk” zadel, vanuit de research herkennen we 9 bekkentypes.
  • De ruiter wordt in verticale balans geplaatst, daar waar het core mechanisme van de ruiter reflexmatig geactiveerd wordt, en dit helpt het paard vanuit zijn eigen balanscentrum te bewegen.
  • Het zadel positioneert de ruiterboven het zwaartepunt van het paard. Een paard dat gereden wordt dmv zijn eigen centraal besturingssysteem is gemakkelijker recht te richten. Je krijgt een betere doorvloeing van het paard waardoor de ruiter nog beter kan doorzitten.
  • ErgoX2 of Sweden ontwikkelt zadels die een goede houding en balans bevorderen, dit resulteert in een verhoogde duurzaamheid van de gezondheid en prestaties van zowel paard als ruiter.
  • ErgoX2 maakt zadels voor alle soorten en types van paarden en ruiters. Zowel voor de amateur als voor de professioneel. Elke ruiter heeft er baat bij om juist te zitten. En dit vooral vanaf de eerste les te paard. Zo voorkom je een foute rijhouding, compensatiegedrag, evenals problemen bij het paard.
ergoX21 ergoX22

Ontdek het gamma ErgoX2 spring en dressuurzadels op de zadel pagina. Prijsklasse €2650 - €2950