Control yourself...

Verbeter uw rijprestaties met ruitertraining

Deze pagina zal binnekort nieuwe info bevatten omtrent onze nieuwe werkwijze, stay tuned...

De oorzaak van veel voorkomende rijtechnische problemen en rugpijn bij paarden ligt niet altijd bij het paard of bij een slecht passend zadel. Vaak is de ruiter onbewust medeverantwoordelijk.

Goed paardrijden start met een onafhankelijke zit en een goede lichaamscontrole. Een ruiter stuurt zijn paard namelijk aan door middel van zijn lichaamshouding. Een ‘onbewust’ foute houding van de ruiter, evenals lichamelijke beperkingen, zoals bijvoorbeeld een stijve heup, en stijve onderrug of asymmetrie in de bespiering, zal dan ook een invloed hebben op het bewegingspatroon en de gehoorzaamheid van het paard.

Jij en je paard vormen een team van twee atleten die in perfecte coördinatie moeten kunnen samenwerken om goed en pijnvrij te presteren. Daarom investeer je in het welzijn , de uitrusting en de training van je paard. Maar hoeveel investeer je in je eigen lichaam? Hoe zit het met jouw conditie, balans en spierkracht? Ben jij wel symmetrisch? Zoniet, hoe kan je paard dan symmetrisch worden?

Met behulp van ruiterfysio, ruitertraining en equipilates kan je je oude patronen doorbreken en een correcte stabiele houding aanleren om zo je prestaties te verbeteren. Equiphys beschikt over een volledig uitgeruste studio waar je je houding kan verbeteren zonder je paard te belasten. Dit kan op de Pilates reformer, een fantastisch toestel om  bekkeninstabiliteit en luie bilspieren aan te pakken! Op Toto Junior leert je in balans te rijden, hij staat altijd klaar en daagt zowel je voorwaartse als zijwaartse balans uit.

Control yourself...

Toto Jr

Ruitertraining op de simulator

De paardensimulator, door Equiphys bijgenaamd “Toto Jr”, is een mechanisch paard die je zelf in beweging brengt. In contrast met een elektronische simulator die alle bewegingen van het paard nabootst, moet je op “Toto Jr” de paardensimulator zelf de beweging uitvoeren met je zit. Als je het niet juist doet zal het gewoonweg niet lukken. Je wordt dus onmiddellijk met je neus op de feiten gedrukt! Hierdoor word je bewust van je eigen lichaamsbeweging, coördinatie en evenwicht. Want als je scheef zit, dan gaat Toto Jr scheef hangen. En als je teveel met je bekken beweegt dan schuift het zadel op zijn nek. Zit je in stoelzit? Dan krijgt Toto een holle rug. Toto is heel erg confronterend en spreekt meer dan 1000 woorden.

Wat is het voordeel om te trainen op Toto Jr?

Als ruiter hebben we geleerd om mee te bewegen met de bewegingen van het paard…maar hoe beweegt het paard? En hoe moet jij dan bewegen? Trainers roepen vaak “zit rechtop”, “diep zitten”. Maar hoe doe je dat?

Dankzij Toto Jr krijg je als ruiter zeer waardevolle informatie over het effect van je hulpen omdat de paardensimulator exact doet wat je van hem vraagt. Toto Jr zal je met gemak helpen om je evenwicht en verkeerd aangeleerde gewoontes te veranderen.

Een ander groot voordeel is het feit dat de Joëlle, kinesitherapeute en Equipilates Biomechanics Trainer, de houding van de ruiter op elk moment tijdens de training kan corrigeren. Naast de simulator onderga je een volledige fysiotherapeutische screening met functionele testen. Welke zijn je stijve gewrichten? Welke spieren moeten er versterkt worden? Je krijgt specifieke huiswerk oefeningen op de mat en de bal. Zo kan je thuis verder trainen zonder je paard te belasten. De simulator geeft de mogelijkheid om je rijvaardigheid, houding, timing en conditie te verbeteren.


To sit or not to sit...

KRACHT, LENIGHEID, COÖRDINATIEHerken je volgende rij technische problemen of fysieke klachten? Dan is ruitertraining en ruiterpilates de oplossing.

Heb je rugpijn, een discus letsel, of herstel je van een breuk of zwangershap? Heb je ruitersport gerichte revalidatie of kinesitherapie nodig? Dan kan je bij Equiphys terecht met een kinesitherapie voorschrift van je huisarts. Joëlle is sportkinesitherapeute en kan je een getuigschrift geven ter vergoeding van je ziekenfonds. Kiné beurten met een getuigschrift bedragen €25 per half uur. Ook zonder voorschrift kan je komen trainen.

De Pilates en ruiterfit studio is volledig uitgerust om een training 'op maat' aan te bieden.

 • Moeite met doorzitten
 • Moeite met rechtrichten
 • Je hebt een stoelzit
 • Je zit scheef
 • Je paard is teugelmank
 • Paard leunt op één teugel
 • Contactfouten
 • Galopwissels zijn moeizaam

flexchair rond

 • Je paard heeft rugklachten
 • Je paard luistert niet naar je hulpen
 • Je zadel schuift naar één kant
 • Moeite met overgangen
 • Moeite met verzamelen
 • Vermindering in spierkracht of conditie
 • Rugpijn na het rijden
 • Je heb schrik op je paard

" Wordt bewust van de onbewuste prikkels die je jouw paard geeft. "

Meten is Weten

RUITER-ANALYSE EN FLEXCHAIR-RUITERTRAINING

Hoe kan je je houding verbeteren als je niet weet hoe je zit? Vaak denken we dat we juist zitten, maar de realiteit kan er heel anders uitzien. Niet elke ruiter beschikt over de luxe van een grote spiegel in de rijpiste. Met behulp van ruiter-analyse en flexchair ruitertraining train je jezelf van onbewust naar bewust. Door te ‘zien’ en te leren voelen hoe je lichaam beweegt krijg je inzicht in je houding en zit. Zo verbeter je de doeltreffendheid van je rijstijl, zit- en rijhouding.

Succes is geen toeval. Je volgt les en werkt hard aan je rijtechniek. Laat je vooruitgang dan ook opvolgen door meetbare en objectieve hulpmiddelen. Alle meet- en trainingsgegevens worden vastgelegd in een database voor objectieve evaluatie en controle van je vooruitgang. De beelden van de video-analyse krijg je mee op een Equiphys USB stick.

+
+
+
+
+
+

 

Ruiter-analyse

Scheve ruiterRuiter-analyse is een objectieve controle van je rijtechniek die geanalyseerd wordt aan de hand van slow motion-videobeelden en de Quintic Biomechanics Software.

Hoe werkt het? Je krijgt een speciaal trainingsjasje aan met lijnen op de rug en armen, waardoor een scheve houding onmiddellijk visueel duidelijker wordt. Je paard en zadel krijgen markeerders op belangrijke anatomische punten. Een reeks van rijbewegingen wordt gefilmd. Dit kan gaan van eenvoudigweg stap, draf en galop, tot meer technische oefeningen zoals galopwissels, piaffe, passage. Ook voor springruiters kan er een analyse gemaakt worden over de springtechniek van zowel ruiter als paard. Tijdens de analyse krijg je onmiddellijk feedback en tips.

Na het rijden bekijken we samen de beelden in slow motion. Daar evalueren we zowel de houding van de ruiter, alsook de balans en het bewegingspatroon van het paard. Milde kreupelheid wordt onmiddellijk duidelijk in de slow motion beelden.  Je krijgt alle beelden mee op een USB stick. Deze info is heel handig om samen te bekijken met je trainer, fysio, osteopaat, hoefsmid, zadelpasser of dierenarts. Het effect van je trainingsschema, behandeling van osteopaat, hoefsmid en/of dierenarts kan objectief geëvalueerd en gemeten worden bij een tweede analyse.

EQUIPILATES & FRANKLIN BALLEN

Franklin® methode

Franklin balJoëlle maakt tijdens haar ruitertraining en zitlessen gebruik van de Franklin® balletjes.
De Franklin® ballen zijn een onderdeel van de Franklin® methode. Dit is een bijzondere trainingsmethode die gebruikt wordt door kinesitherapeuten om je houding, beweging en lichaamsbewustzijn te bevorderen.

Door middel van de Franklin® ballen brengt Joëlle je lichaam uit balans. Dit gebeurd door balletjes van verschillende grootte, vorm, textuur en hardheid onder de zit van de ruiter te plaatsen. De balletjes kunnen gebruikt worden tijdens matoefeningen in de studio, evenals tijdens een zitles. Bij het rijden worden de balletjes bovenop het zadel onder je zit geplaatst. Hierdoor geraakt je lichaam uit balans en moet je een nieuw “evenwicht” zoeken. Dit doe je spontaan door andere spieren te gebruiken die je in je “normale” of “fout aangeleerde” bewegingspatroon gebruikt. Zo doorbreek je oude foute onbewuste patronen en leer je je houding te corrigeren en mee te gaan met de bewegingen van je paard.

Rijden met de Franklin® ballen is een hele uitdaging en geeft je een volledige “core” work out. Daarenboven mobiliseren de balletjes je heupen en onderrug, activeren ze de juiste spiergroepen en werken ze in op je fascia en proprioceptie.

 

Equipilates®

carline evenwichtEquipilates® is Pilates voor ruiters. Controle, concentratie, centrering, precisie, ademhaling en flow zijn de zes principes van Pilates. Pilates is, net zoals Yoga, een bewegingssysteem bestaande uit specifieke oefeningen die erop gericht zijn het gehele lichaam te versterken, stretchen en balanceren. Symmetrie en coördinatie van beweging zijn het fundament van deze trainingsmethode. Dit betekent dat de kwaliteit en precisie van de uitgevoerde oefening belangrijker is dan de kwantiteit.

Elke oefening wordt uitgevoerd vanuit het “powerhouse” of “innerlijk corset”. Het “powerhouse” bestaat uit de dwarse buikspier, de dieper gelegen rugspieren, de bekkenbodemspier en het middenrif. Om elke oefening juist uit te voeren is het belangrijk dat de ademhaling correct is. Pilates heeft alle perfecte ingrediënten om een gebalanceerd ruiterlichaam te creëren, want ook om paard te rijden werk je met je “powerhouse” en is precisie, controle, flow en concentratie de basis van een goede onafhankelijke zit. Vandaar dat Equipilates® is ontstaan.

Equipilates® werd ontworpen door Lindsay Wilcox-Reid. Enkel gecertificeerde Equipilates Biomechanics trainers die een intensieve opleiding volgden, kunnen Equipilates® trainingen aanbieden. Joëlle is gecertificeerd Equipilates Biomechanics trainer alsook Peak Pilates level I trainer. Pilates en Equipilates® oefeningen vormen samen met de Franklin methode en ruiterspeciefieke Yoga oefeningen de basis van Joëlle haar trainingsmethode. In de studio staat een Pilates Reformer en Pilates Chair om intensief en doelgericht de juiste spierkettingen te trainen.

TRAIN JE ONAFHANKELIJKE ZIT EN STABILITEIT MET DE FLEXCHAIR

De Flexchair heeft binnen de paardensport de afgelopen jaren al aangetoond zeer effectief te zijn. De Flexchair is een "mobiele" kruk met een driedimensionaal bewegingsmechanisme. Je zoekt zelf je balans als je op de kruk zit. De flexchair stuur je aan met je eigen lichaam door bewegingen te maken vanuit je bekken. Hierbij gebruik je je diepe rug- en buikspieren. Onder de kruk zit een sensor, deze registreert op welke zitbeenknobbel je het meeste gewicht plaatst en hoe je beweegt. De sensor is verbonden met een scherm, zodat je kunt zien of je recht zit op de kruk en wat je doet met je bekken.

Dankzij de flexchair kom je meer te weten over je eigen lichaam en je houding te paard. Je wordt je bewust van je onbewuste hulpen of houding. Je traint zowel de beweeglijkheid van je bekken en je rug, alsook de stabiliteit van je romp, schouders en handen. Hierdoor zorg je ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van je zithulpen tijdens het rijden. Je wordt je bewust van je bewegingen in het zadel, waardoor je jouw paard minder zult hinderen. Een ander belangrijk aspect van ruitertraining is dat je blessures en/of rugklachten bij jezelf én bij je paard kan voorkomen.

+
+
+

Joëlle Steyt

FYSIOTHERAPEUTE VOOR RUITERS

Joëlle volgde heel wat gespecialiseerde opleidingen ruiterfysio in binnen- en buitenland:

 • Biomechanica, functioneel onderzoek en behandeling van de ruiter, ARI, Florida
 • Orthopedische revalidatie 4xT methode, FysioPhysics, Utrecht, NL
 • Manipulaties van de wervelkolom, Belgian school of Osteopathy, Gent
 • Equipilates Biomechanics Trainer, UK
 • Murdoch Method, VS
 • Flexchair-training, Veldon, Utrecht, NL
 • Peak Pilates Certified Instructor level I, Gent
 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, Kortrijk

Joëlle biedt je een ruime waaier van technieken aan:

 • Manuele technieken zoals mobilisaties, fasciatherapie, taping en massage
 • Flexchair ruitertraining
 • Ruiter analyse
 • Zitlessen met de Franklin ballen
 • Oefentherapie, Pilates en core stability training

Joëlle Steyt

 • " Joёlle`s treatments have had a significant and positive impact on my horses in competition. I have used a lot of physical therapists over the years but I have never seen such a remarkable change in my horses as when Joёlle works on them. Cadillac loves her! "

  Lees meer

  Catherine Haddad-Staller

  International Dressage rider, Team US
 • " Joёlle is integral to the training and well being of our horses and sees them regularly to keep them fit and healthy athletes. Joёlle is a highly qualified physiotherapist and also a fully trained saddle fitter. With these skills and her general enthusiasm for the sport we feel she would be a great asset to any competition yard. "  Maisie Scruton

  International dressage rider of team GB
 • " Joëlle is highly talented in her job and she knows what she's doing. She already made some big difference with horses at our yard. We are very happy. "

  Lees meer

  Stefan Van Ingelgem

  International dressage rider Belgium team
 • " I am a Belgian dressage rider and member of the Belgian Young Riders dressage team. My trainer is the Belgian top dressage rider Jeroen Devroe. Joёlle is regularly taking care of our successful horses. For the last few years I have been selected for the European Youth Championships together with Noémi Goris and Mieke Mommen also stabled at Jeroen Devroe`s yard. We all have had top results winning gold, silver and bronze medals at the Belgian Championships. Dressage is about the complete picture. Joёlle has been an important part of that team helping our horses to compete at top level. The horses benefit from her treatments. At the Europeans in Broholm I even received the `Classical Style award` among other things because of my horse looking like a happy athlete. "  Tahnée Waelkens

  International dressage rider, young riders team Belgium
 • " Ms Steyt is a credentialed Physiotherapist with a Masters Degree from the Royal Veterinary College in London. She is also a Certified Saddle Fitter. In such capacity Ms Steyt treats high level competition horses of many disciplines in the UK and Europe. The services she provides are unique and valuable to the Sport Horse Industry. "  Dr Gregory Staller

  DVM, Diplomate ACVS
 • " Reeds van kindsaf ben ik getroffen door het paardenvirus. Vooral de discipline dressuur is een echte passie geworden. Vandaag de dag rijden we op nationaal niveau richting Prix Saint-Georges en willen we telkens beter en bewuster gaan rijden. Een paar jaar geleden hadden we heel wat strubbelingen naar het zoeken van een passend zadel voor mijn toen 7-jarige merrie. Veel zadelpassers zijn over de vloer geweest maar elke keer opnieuw hadden we terug problemen. Paardenfysiotherapeute en MSFC zadlepasser Joëlle Steyt kwam toen op mijn pad en heeft mij enorm geholpen naar het zoeken van een passend zadel. Niet alleen het paard werd bekeken onder de man, maar ook de ruiter. Joëlle helpt mee zoeken naar een oplossing op alle vlakken, wat haar uniek maakt in haar job! We kunnen alleen maar positief zijn over de resultaten want nu, twee jaar later, loopt mijn merrie beter dan ooit. Ze heeft veel meer souplesse, rechtgerichtheid en werklust. Dat resulteert dan ook naar schitterende resultaten op concours! "  Caroline Op de Beeck

  Wingene
 • " I almost gave up on finding a devoted, highly skilled professional with the welfare of my horses at heart, and not handling only in the pursuit of money like a lot of so called ‘therapists’. But then, some years ago, I was introduced to Joёlle and since our first conversation Joёlle has made me more conscious about teaching and training in a way that I could never have hoped for. The hard labour she sometimes does on the horses and riders is priceless. She's the no-nonsense type! Listen to her advice and accept your own and your horses' weaknesses and you will be gratefully rewarded! "

  Lees meer

  Natasja Van Den Bogaert

  Dressage trainer and rider
 • " Wij zijn bij Stal Vink altijd heel blij als Joëlle onze stal bezoekt!! Na een zoektocht gezien mijn paard onstabiel op de trailer stond, en ik me zadel ook niet optimaal vond liggen, ben ik in contact gekomen met Joëlle Steyt. Na één behandeling en een nieuw passend zadel was het trailer probleem snel verholpen. We zijn van de klasse Z2 nu een Lichte Tour combinatie en startgerechtigd in de intermediaire. En is me paard rechter, sterker en fijner dan ooit. Ik en me topper We’ll See, maar ook zeker mijn leerlingen, zijn dan ook zeer tevreden over Joëlle der hulp, der luistert oor en al haar advies. Om zo nog beter te presteren, maar zeker ook om onze paarden gezond te houden. Zowel voor de professionele maar zeker ook voor de amateur ruiter-paard een grote aanrader!! "  Margretha Vink

  Stal Vink, Groede, Nederland

Price is what you pay

VALUE IS WHAT YOU GET

Mocht u verhinderd zijn...

Voor uw afspraak hebben wij niet alleen de duur van de consultatie in de agenda gereserveerd, maar ook de de tijd om tot bij u te rijden. Ik vraag u beleefd om mij minstens 48u op voorhand te verwittigen indien u uw afspraak niet zal kunnen nakomen. Dit om mij de tijd te geven om mijn reisroute aan te passen en een andere klant van op de wachtlijst uw plaats aan te bieden.

Indien u later dan 48u vooraf annuleert, zijn wij genoodzaakt u de volledige consultatie in rekening te brengen, tenzij u zorgt voor een vervangpersoon.

Toto Jr

Privé les €60

1uur les op het mechanisch paard Toto Jr, gecombineerd met oefeningen op de mat en bal.

Wil je graag een eerste kennismaking? Dan kan je een sessie van een half uur boeken voor €35

Intake: ruiteranalyse houding en asymmetrie met testing spierkettingen €75

Je krijgt een speciaal Equiphys trainingsjasje aan met markeerders en start met een houdingstest op Toto Jr in stap, draf en galop. Je zal meteen voelen waar je zwakke punten zijn en hoe je ze moet corrigeren. Ik help je hierbij door je de juiste houding en bewegingen aan te leren. Vaak hebben we geen idee van wat we met ons bekken doen, of hoe we compenseren met onze schouders en armen. Met Toto Jr word je er meteen van bewust gemaakt. Er worden foto’s genomen van je houding ter visualisatie van je werkpunten. Vervolgens krijg je een volledig biomechanisch onderzoek waar je getest wordt op symmetrie, blokkades, spierkracht, coördinatie en balans. Heb je moeite met bepaalde bewegingen dan worden deze aangeleerd op de bal of mat, waarna je terug op Toto Jr gaat oefenen.

 

Ruiter video analyse

Individuele sessie bij u op stal, duur 1u40: €120

Bereden onderzoek van de biomechanica van paard en ruiter aan de hand van slow motion videobeelden en de Quintic Biomechanics software. Houdings-analyse met bespreking van uw werkpunten + u krijgt de de beelden en bewerkte foto's mee op een Equiphys USB stick. Excl km vergoeding.  

EXTRA'S

30min les houding & zit met Franklin ballen €35

 

 

Module A: Introductie ruiterbiomechanica: 2u theorie & praktijk in groep + les op Toto Jr

Groepsles theorie en equipilates oefeningen, gevolgd door 30min privéles op Toto Jr. Volledige dag, 8 personen

Module B: Ruiteranalyse houding en zit op Toto Jr met testing spierkettingen, individuele sessies

Individuele sessies met van 45min met volledig biomechanisch onderzoek en ruiteranalyse op Toto Jr. Volle of halve dag. Minimum 4, max 8 personen.

Module C: Ruiteranalyse op Toto Jr, testing spierkettingen & analyse/les te paard, individuele sessies

Individuele sessies van 1u30 (2x45min) op Toto Jr en daarna te paard met video beelden op USB. Min 3 tot max 6 personen

Module D: Rijles op Toto Jr + groepsles op je eigen paard

Individuele sessies van 30min op Toto Jr + groepsles van één uur op je eigen paard. Min 3, max 6

Module E: Rijles op Toto Jr + privé les op je eigen paard

Individuele sessies van 30min op Toto Jr +30min privé les op je eigen paard. Volle dag, 5 personen

Tweedaagse of combinatie clinics

Module A + een tweede dag met elk 30min privé les op eigen paard. 8 personen.

Module B + een tweede dag met elk 30min privé les op eigen paard. 8 personen.

Flexchair ruitertraining

Duur: 30min, min 8 en max 12 personen, volle dag

Flexchair ruitertraining en privé les te paard

Duur: 60min, min 5 max 6 personen, volle dag

Voor een prijslijst met gedetailleerde info over de inhoud van alle modules gelieve mij te contacteren via joelle@equiphys.be.