Equiphys zadelpasdienst

En zoveel meer...

 

Deze pagina zal binnekort nieuwe info bevatten omtrent onze nieuwe werkwijze, stay tuned...

Joëlle heeft een Masters in Science Degree in paard & ruiter fysiotherapie en is eveneens gediplomeerd zadelpasser. Dankzij deze unieke combinatie van jarenlange medische ervaring in de paardensport en gespecialiseerde ergonomische zadelpas kennis kan Joëlle een differentiatie maken tussen zadelpas problematiek, rijtechnische problemen, of onderliggende pathologieën. De oorzaak van het probleem wordt aangepakt voor een blijvend resultaat.

Bekijk haar werkmethode in deze film gemaakt door Hippo TV: 

 

Een goede zadelpascontrole start met een klinisch onderzoek van jouw paard en het opmaken van een rugtemplate. Joëlle gebruikt haar expertise in fysiotherapie en biomechanica om uw paard ook te onderzoeken op tekenen van pijn, asymmetrie en spieratrofie. Het bewegingspatroon van je paard wordt gecontroleerd op tekenen van eventuele bewegingsafwijkingen. Een paard dat kreupel is, of nog niet recht gericht is, zal ervoor zorgen dat je zadel scheef komt te liggen. In een dergelijk geval moet ook het lichamelijk probleem opgelost worden. Dit kan door middel van dry needling, fsyiotherapie, fasciatherapie, massage of accupressuur. Al deze behandelingen kunnen uitgevoerd worden door Joëlle, dierengeneeskundige fysiotherapeute. Joëlle is eveneens Pilates instructeur en houdingscoach en kan je helpen met je houding.

Equiphys zadelpasdienstHet belang van ...

EEN GOED ZADELPASONDERZOEK

Elke paardenrug is uniek van vorm. Daarenboven is deze vorm geen stabiel gegeven. De conformatie van jouw paard is afhankelijk van zijn leeftijd, gezondheid, voeding en training. Het verandert voortdurend. Een zadel dat vandaag past kan 6 maand later uit balans zijn. Om fysieke problemen te vermijden is een professionele opvolging noodzakelijk. Bij paarden met een rugproblematiek zoals spieratrofie of kissing spines is een orthopedische zadelpasbegeleiding noodzakelijk. Joëlle is zowel paardenfysiotherapeute als MSFC zadelpasser. Ze bundelt haar kennis en ervaring in een unieke gespecialiseerde zadelpas-service. Jouw paard krijgt een orthopedisch zadelpas-dossier waarin zijn evolutie nauwkeurig bijgehouden wordt.

+
+
+

 

Uw zadel...

INVESTEER IN DE GEZONDHEID VAN UW PAARD

Een slecht passend zadel veroorzaakt pijn en blessures. Doordat de drukverdeling verkeerd is, ontstaan er drukpunten. Het paard zal proberen deze pijnlijke drukpunten te vermijden door anders te gaan bewegen. De rug hol maken, achter het bit kruipen, kortere passen nemen vooraan of niet meer willen verzamelen zijn allemaal tekenen dat je paard met zijn lichaam compenseert. Zo overbelast hij dagelijks zijn lichaam, met spierpijn tot gevolg. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer fysieke problemen en kreupelheid.

Een fout passend zadel zal tevens een effect hebben op je houding en rijtechniek. De houding van de ruiter heeft een grote invloed op het bewegingspatroon van het paard. Is de ruiter uit balans? Dan is het paard ook uit balans. Is het zadel te klein voor jou, zit je op de lepel of zit je teveel ingesloten door grote kniewrongen? Plaatst het zadel je in een stoelzit? Past het zadel niet voor de ruiter, dan zal dit een nefast effect hebben op het paard, ook al past het voor het paard. Indien je ondervindt dat je jouw paard regelmatig moet laten ‘kraken’, kan dit betekenen dat je zadel niet past, of dat je houding het paard belemmerd in zijn beweging. 

Boek een consultatie om problemen te voorkomen

+
+
+
+
+
+

Hoe vaak moet u uw zadel laten controleren?

zadelpas9

Na verloop van tijd zakt de vulling van je zadel en past het zich aan de vorm van paard en ruiterhouding aan. Een jong asymmetrisch paard, een paard dat kreupel is, of een ruiter die scheef zit, zorgen ervoor dat de zadelvulling sneller vervormt. Hierdoor zal je zadel niet meer zo goed passen en drukpijn veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Net zoals je met je wagen naar de garage gaat, is het dus belangrijk om je paard en zadel regelmatig te laten controleren. Het zadel is de schakel tussen jij en je paard. Het bepaalt indien de communicatie tussen jij en je paard goed zal verlopen.

Een twee-jaarlijkse zadelpas en rug controle is geen overbodige luxe. Joëlle, gediplomeerd zadelpasser en paardenfysiotherapeut, volgt nauwkeurig de spierontwikkeling en prestaties van je paard op en zorgt voor een passend zadel. Zo verbeter je niet alleen het welzijn van je paard, maar ook jouw rijprestaties.

Equiphys, uw partner voor een zadel op maat

zadelpas11

Bent je op zoek naar een nieuw zadel? Dan is Equiphys je partner voor een zadel op maat. Alle zadels worden orthopedisch aangemeten, en dit niet enkel voor je paard, maar ook voor de lichaamsbouw van de ruiter. Elk ruiterlichaam is uniek, evenals uw paard. Indien het zadel niet voor de ruiter past, dan zal de ruiter de bewegingen van het paard belemmeren.

Joëlle is kinesitherapeute gespecialiseerd in de biomechanica van de ruiter en zoekt niet enkel een passend zadel voor je paard. Ze kijkt ook naar de bouw van jouw lichaam, zodat het zadel ook voor jou past.

Equiphys garandeerd je een gespecialiseerde en professionele service na verkoop gesteund door excellente Engelse zadelmakers & fabrikanten: Albion, Fairfax en Kent & Masters. Jouw zadel wordt niet enkel orthopedisch aangemeten, ook je paard en de evolutie van zijn bespiering worden fysiotherapeutisch opgevolgd.

Een zadel draagt bij aan het welzijn van je paard. Besparen op een zadel is een valse besparing. Je paard wordt er het slachtoffer van en je zult je uitgaven aan dierenarts en osteopaat zien oplopen.

 " Een paard verandert van vorm.
Laat dus regelmatig de pasvorm van uw zadel bijsturen! "

Constante bijscholing is een must

De knowhow van het hedendaagse zadelpassen is in constante evolutie

Joëlle Steyt, gediplomeerd MSFC zadelpasser, 20 jaar werkervaring en gespecialiseerde opleidingen in de UK en Nederland:

 • Herstellen en opvullen van zadels aan de Saddlery School of Cumbria in de UK.
 • Saddlefit for Life met Jochen Schleese in Palm Beach, Florida, VS.
 • Seminaries over de laatste wetenschappelijke research bij de Saddle Research Trust, Universiteit van Cambridge, UK.
 • Precision saddle fitting met Sherry Belton ‘saddle fitter to the stars’, eigenares van Albion Saddlemakers.
 • Colleges en praktijklessen van leden van de Britse Society of Master Saddlers (Mike Norton en Laurence Pearmen)
 • Colleges en praktijklessen van docenten en dierenartsen, gelieerd aan de faculteit diergeneeskunde van Utrecht.
 • Novel zadeldruk analyse bij Mark Fisher, Master Saddler van het Brits Olympisch team in de UK.
 • Meer dan 10 jaar nauw samenwerken met zadelpassers van de Society of Sadlemakers gedurende haar werk als fysiotherapeute in de UK.
 • 8 jaar nauwe samenwerking met Albion Saddlemakers, precision saddle fitting en zadels op maat
 • " Joёlle`s treatments have had a significant and positive impact on my horses in competition. I have used a lot of physical therapists over the years but I have never seen such a remarkable change in my horses as when Joёlle works on them. Cadillac loves her! "

  Lees meer

  Catherine Haddad-Staller

  International Dressage rider, Team US
 • " Joёlle is integral to the training and well being of our horses and sees them regularly to keep them fit and healthy athletes. Joёlle is a highly qualified physiotherapist and also a fully trained saddle fitter. With these skills and her general enthusiasm for the sport we feel she would be a great asset to any competition yard. "  Maisie Scruton

  International dressage rider of team GB
 • " Joëlle is highly talented in her job and she knows what she's doing. She already made some big difference with horses at our yard. We are very happy. "

  Lees meer

  Stefan Van Ingelgem

  International dressage rider Belgium team
 • " I am a Belgian dressage rider and member of the Belgian Young Riders dressage team. My trainer is the Belgian top dressage rider Jeroen Devroe. Joёlle is regularly taking care of our successful horses. For the last few years I have been selected for the European Youth Championships together with Noémi Goris and Mieke Mommen also stabled at Jeroen Devroe`s yard. We all have had top results winning gold, silver and bronze medals at the Belgian Championships. Dressage is about the complete picture. Joёlle has been an important part of that team helping our horses to compete at top level. The horses benefit from her treatments. At the Europeans in Broholm I even received the `Classical Style award` among other things because of my horse looking like a happy athlete. "  Tahnée Waelkens

  International dressage rider, young riders team Belgium
 • " Ms Steyt is a credentialed Physiotherapist with a Masters Degree from the Royal Veterinary College in London. She is also a Certified Saddle Fitter. In such capacity Ms Steyt treats high level competition horses of many disciplines in the UK and Europe. The services she provides are unique and valuable to the Sport Horse Industry. "  Dr Gregory Staller

  DVM, Diplomate ACVS
 • " Reeds van kindsaf ben ik getroffen door het paardenvirus. Vooral de discipline dressuur is een echte passie geworden. Vandaag de dag rijden we op nationaal niveau richting Prix Saint-Georges en willen we telkens beter en bewuster gaan rijden. Een paar jaar geleden hadden we heel wat strubbelingen naar het zoeken van een passend zadel voor mijn toen 7-jarige merrie. Veel zadelpassers zijn over de vloer geweest maar elke keer opnieuw hadden we terug problemen. Paardenfysiotherapeute en MSFC zadlepasser Joëlle Steyt kwam toen op mijn pad en heeft mij enorm geholpen naar het zoeken van een passend zadel. Niet alleen het paard werd bekeken onder de man, maar ook de ruiter. Joëlle helpt mee zoeken naar een oplossing op alle vlakken, wat haar uniek maakt in haar job! We kunnen alleen maar positief zijn over de resultaten want nu, twee jaar later, loopt mijn merrie beter dan ooit. Ze heeft veel meer souplesse, rechtgerichtheid en werklust. Dat resulteert dan ook naar schitterende resultaten op concours! "  Caroline Op de Beeck

  Wingene
 • " I almost gave up on finding a devoted, highly skilled professional with the welfare of my horses at heart, and not handling only in the pursuit of money like a lot of so called ‘therapists’. But then, some years ago, I was introduced to Joёlle and since our first conversation Joёlle has made me more conscious about teaching and training in a way that I could never have hoped for. The hard labour she sometimes does on the horses and riders is priceless. She's the no-nonsense type! Listen to her advice and accept your own and your horses' weaknesses and you will be gratefully rewarded! "

  Lees meer

  Natasja Van Den Bogaert

  Dressage trainer and rider
 • " Wij zijn bij Stal Vink altijd heel blij als Joëlle onze stal bezoekt!! Na een zoektocht gezien mijn paard onstabiel op de trailer stond, en ik me zadel ook niet optimaal vond liggen, ben ik in contact gekomen met Joëlle Steyt. Na één behandeling en een nieuw passend zadel was het trailer probleem snel verholpen. We zijn van de klasse Z2 nu een Lichte Tour combinatie en startgerechtigd in de intermediaire. En is me paard rechter, sterker en fijner dan ooit. Ik en me topper We’ll See, maar ook zeker mijn leerlingen, zijn dan ook zeer tevreden over Joëlle der hulp, der luistert oor en al haar advies. Om zo nog beter te presteren, maar zeker ook om onze paarden gezond te houden. Zowel voor de professionele maar zeker ook voor de amateur ruiter-paard een grote aanrader!! "  Margretha Vink

  Stal Vink, Groede, Nederland

Price is what you pay

VALUE IS WHAT YOU GET

Mocht je verhinderd zijn … 

Voor je afspraak hebben wij niet alleen de duur van de consultatie in de agenda gereserveerd, maar ook de de tijd om tot bij jou te rijden. Ik vraag je beleefd om mij minstens 48u op voorhand te verwittigen indien je de afspraak niet zal kunnen nakomen. Dit om mij de tijd te geven om mijn reisroute aan te passen en een andere klant van op de wachtlijst jouw plaats aan te bieden.

Indien je later dan 48u vooraf annuleert, zijn wij genoodzaakt de volledige consultatie in rekening te brengen, tenzij je zorgt voor een vervangpersoon.

 • Bijvullen zadel aangekocht bij Equiphys voor of achter € 35
 • Bijvullen zadel ruitersportzaak/tweedehands voor of achter € 55
 • Bijvullen zadel aangekocht bij Equiphys gehele lengte € 45
 • Bijvullen zadel ruitersportzaak/tweedehands gehele lengte € 65
 • Volledige nieuwe vulling zadel gekocht bij Equiphys, uitgevoerd in het atelier  € 210
 • Volledige nieuwe vulling zadel ruitersportzaak/tweedehands, uitgevoerd in het atelier  € 240
 • Saddle-slip tgv asymmetrie van paard of ruiter oplossen/aanpassen orthopedsiche pad per extra half uur €35
 • Fairfax of K&M kopstuk vervangen: €28
 • Bates kopstuk vervangen: €38
 • Boommaat aanpassen in de koude pers: €70
 • Albion Platinum Kopijzer, excl werkuren ombouwen: € 380
 • Singesltoten vervangen en andere herstellingen, prijs op aanvraag, enkel aangeboden bij zadels aangekocht bij Equihys

Alle rekeningen zijn in contanten te betalen op de dag van de consultatie, in contanten of via bankcontact. Prijzen exclusief km vergoeding. Indien gewenst kan een factuur opgemaakt worden.

Voor de consultaties aan huis rekenen wij verplaatsingskosten aan. Indien je kan aansluiten op een bestaande route is dit een forfetair bedrag aan voordelig tarief. Kan je niet aansluiten op een bestaande route, dan wordt er heen en terug 0,35 cent de km aangerekend. De verplaatsingsonkosten kunnen enkel gedeeld worden door verschillende eigenaars op hetzelfde behandelingsadres.

Zone A tot 20km:      €5

Zone B tot 40km:      €15

Zone C tot 50km:      €20

Zone D tot 60km:      €25

Zone E tot  80km:     €35

Zone F tot 100km:     €45

Zone F  > 100km:     €50 + 0.35 cent per extra km